Scroll Top

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το τσίπουρο ΑΓΛΑΪΤΣΑ και τα κρασιά ΑΡΤΙΟΣ  δημιουργήθηκαν για να προσθέσουν μια ξεχωριστή νότα ποιότητας στη γαστρονομική παράδοση της περιοχής που παράγονται, αλλά και σε όλες τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας στις οποίες μπορούμε να συναντήσουμε αναρίθμητο πλούτο από παραδοσιακά εδέσματα, τσιπουρομεζέδες και κρασομεζέδες. Ιδιαίτερα η περιοχή της Άρτας εξελίσσεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική κοινότητα που αναδεικνύει τα προϊόντα της περιοχής, αλλά και όλη τη μαγειρική παράδοση της Ηπείρου.

Ο Αμβρακικός κόλπος και η λιμνοθάλασσα της Λογαρούς  από τη μια, τα Τζουμέρκα από την άλλη καθώς και ο ποταμός, ο Άραχθος, που ποτίζει  μία εύφορη γη γεμάτη εσπεριδοειδή , ακτινίδια  και ελιές, προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία από θαλασσινά μέχρι κτηνοτροφικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, ελιές και λάδι.

Όλα αυτά απλωμένα στο τραπέζι στα αμέτρητα μεζεδοπωλεία και εστιατόρια, αλλά και στις κουζίνες των σπιτιών, συνθέτουν τους καλύτερους μεζέδες που αποκτούν μεγαλύτερη αξία με το τσίπουρο και τα κρασιά μας, αλλά κυρίως με την καλή παρέα.

Αν ξεκινήσουμε από τα θαλασσινά έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στις ονομαστές γάμπαρες, σαρδέλες και κουτσομούρες του Αμβρακικού, το λαβράκι, τα μύδια, τις πέστροφες ιχυθοκαλλιέργειας, τον κέφαλο , ενώ ξεχωριστή θέση έχουν τα χέλια και το χαβιάρι Άρτας, ο κρυφός θησαυρός της περιοχής.

Και φυσικά θα τα συνοδέψουμε με τσίπουρο ΑΓΛΑΪΤΣΑ και λευκό κρασί ΑΡΤΙΟΣ.
Η περιοχή αποτελεί επίσης έναν παράδεισο γαλακτοκομικών προϊόντων με πολλά τυροκομεία που παράγουν φέτα, κεφαλογραβιέρα και γαλοτύρι ΠΟΠ, αλλά και εξαιρετικά τοπικά τυριά, όπως ανθότυρο και τσαλαφούτι.

Φανταστείτε τα όλα αυτά μαζί με τις περίφημες κονσερβολιές Άρτας και ζυμωτό ψωμί, ή ένα τυρόψωμο περπερίτσα δίπλα σε ένα ποτηράκι τσίπουρο ή κρασί.

Κι αν προτιμήσουμε τους μαγειρευτούς μεζέδες που φτιάχνουν τα τοπικά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, αλλά και οι έμπειρες μαγείρισσες, θα μας ανοίξει η όρεξη με μπουμπάρια (έντερα γεμιστά με ρύζι και κιμά), το περίφημο τσουμπλέκι Άρτας (κεφτέδες στο φούρνο με κρεμμύδια), μοσχάρι με τοπικό πορτοκάλι στη γάστρα, γίδα κοκκινιστή με τραχανά.

Από τα ορεινά αντλούμε τα καλύτερα κρέατα που έμπειροι ψήστες στις ταβέρνες μας τα προσφέρουν ψημμένα στο φούρνο ή στη σούβλα να τα απολαύσουμε με ένα ποτήρι ερυθρό ΑΡΤΙΟΣ.

Και φυσικά από το γαστρονομικό προσκλητήριο της Άρτας δεν μπορεί να λείπει και η  απαράμιλλη ηπειρώτικη παράδοση στις πίτες είτε ανοικτές, χωρίς φύλλο, όπως ζαρκόπιτα και μπλατσάρα, είτε κλειστές σε μια ευρηματική ποικιλία: Κασιάτα, κασμηρί, κρεατόπιτα, ξινογαλόπιτα, λαχανόπιτα, πατατόπιτα, πληγουρόπιτα, τραχανόπιτα, κολοκυθόπιτα, γαλατόπιτα.

Και για επιδόρπιο, θα γεμίσουμε ακόμα μια φορά ένα ποτηράκι με τσίπουρο ΑΓΛΑΪΤΣΑ προτιμώντας ένα γλυκό του κουταλιού από εσπεριδοειδή του τόπου.